Ons bedrijf ‘Bright Bonding Business’, focust zich onder andere op het verbinden van de mensen binnen een bedrijf. Verbinding zorgt voor het ‘wij-gevoel’. Je voelt je niet alleen gezien en gewaardeerd door je collega’s en werkgever, maar het zorgt voor veel meer dan dat… In deze blog lees je de positieve gevolgen die je bij jouw werknemers terug gaat zien, wanneer zij zich verbonden voelen met jou en het bedrijf.

Verhoogde motivatie
Het is belangrijk dat de mensen binnen het bedrijf zich niet alleen extrinsiek, maar ook intrinsiek gemotiveerd voelen. Extrinsieke motivatie wordt gecreëerd door externe factoren, zoals de grote baas of salaris. Intrinsieke motivatie komt daarentegen vanbinnen. De manier hoe jij je over het bedrijf voelt, motiveert je. Hierdoor zijn jouw medewerkers in staat om harder te werken om echt iets moois neer te zetten. Ook zorgt het ervoor dat ze positief over het bedrijf praten naar de buitenwereld. Kijk naar het bedrijf ‘Pathé. Toen de bioscopen gesloten waren tijdens de eerste lockdown door Covid-19, hebben de filiaalmanagers in Breda alle werknemers persoonlijk gebeld om te vragen hoe het met ze ging. Hierdoor krijgen zij het gevoel van waardering en zijn ze positief over het bedrijf.

Verbetering van de werksfeer
Mensen met een fulltimebaan zijn al gauw veertig uur per week op de werkvloer aanwezig. Dat is een hele hoop tijd, en al helemaal als daar collega’s rondlopen waar je geen klik mee hebt. Door deze situatie zal jij je daar niet op je plek voelen en niet lekker in je vel zitten. Als gevolg hiervan zal de werksfeer negatief worden beïnvloed. Verbinding zorgt dus voor een fijne werkplek waar iedereen zich veilig voelt. Dat is niet alleen belangrijk omdat het dan gezelliger wordt, maar ook omdat de communicatie tussen collega’s zal verbeteren en dat zorgt voor een beter resultaat.

Meegaan in verandering
Hoe krijg je jouw werknemers mee met veranderingen binnen het bedrijf? De ene vindt het omgaan met aanpassingen makkelijker dan de ander. De ‘innovators’ zullen meteen positief reageren en meegaan met een verandering, terwijl de ‘laggards’ het niet zullen zien zitten. Door de collega’s met elkaar te verbinden zullen de laggards worden meegetrokken door de innovators.

Verbinding zorgt dus voor meer dan gezelligheid tussen collega’s. Door verbinding zullen er betere resultaten gehaald worden, de interne communicatie zal worden verbeterd en je krijgt jouw werknemers allemaal mee met veranderingen. Je weet nu waarom je de mensen binnen jouw bedrijf moet verbinden. Wil je nou ook weten hoe je ze kan verbinden? Lees dan de blog ‘4 tips voor verbinding tijdens corona’ om te weten hoe je dit aan moet pakken.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je een eigen ervaring delen? Laat hieronder een bericht achter.