Hoe kan heldere communicatie zorgen voor verbinding?
De manier waarop wij als mensen met elkaar communiceren kan de verbinding helen, verzwakken, verdiepen en kapot maken. Dat betekent ook dat jouw communicatiestijl zowel vreugde als pijn bij jezelf (en potentieel bij anderen) teweeg kan brengen. In deze blog vertel ik over heldere communicatie waardoor je meer verbinding kunt krijgen met familie, vrienden, collega’s of alle andere mensen met wie je een kortere of langere tijd verbindt.

Hoe werkt verbindende communicatie?
Een verbindende communicatie is niet moeilijk, maar het vraagt wel om moed en persoonlijk leiderschap. Het begint namelijk met de verbinding met jezelf en het nemen van verantwoordelijkheid voor wat in jou leeft. De volgende 4 vragen helpen jou om dit te onderzoeken en erachter te komen wat dit voor jou betekent:

  1. Wat neem ik waar?
  2. Welk gevoel roept dit bij mij op?
  3. Waar heb ik behoefte aan?
  4. Wat heb ik daarvoor nodig?

Zodra jij de antwoorden weet op deze vragen, kun je een boodschap helder over brengen naar een ander. En dit zorgt dan weer voor verbinding.

Om vanuit verbinding met jezelf te kunnen communiceren is het nodig dat je gedachten, gevoel en fysieke reacties bij jezelf opmerkt en dat ze helder voor je zijn. Wanneer je communiceert zonder in verbinding te zijn met jezelf, zal je communicatie altijd reactief zijn. Daardoor kom je niet in verbinding met de ander waardoor je elkaar niet verstaat en de communicatie verre van effectief is.

Hieronder worden de drie aandachtspunten genoemd die het effect van heldere communicatie versterken en hierdoor de verbinding met andere vergroot.

  1. Luisteren en waarnemen

Luisteren doe je niet alleen met je oren, je neemt namelijk met je ogen waar. Een gezichtsuitdrukking van je gesprekspartner kan veelzeggend zijn. De woorden die we ontvangen zijn niet het enige signaal wat we waarnemen. Het is namelijk het hele plaatje wat telt. Luisteren wordt bemoeilijkt doordat we luisteren en denken tegelijk. En dat denken verlegt de focus van de ander naar onszelf. Door je bewust te zijn van wat je voelt, ervaart en denkt, verleg je de aandacht naar het nu en creëer je ruimte om echt naar de ander te luisteren.

  1. Samenvatten en doorvragen

Er ontstaat ruimte om te verstaan wat er gezegd is en te voelen wat dat met je doet. Daarom is het van belang om dit samen te vatten voor jezelf. Als je doorvraagt en woorden herhaalt, geeft dit aan dat je de ander graag wilt begrijpen.

  1. Wees jezelf

Het erkennen van je gevoelens en deze naar buiten brengen schept duidelijkheid en creëert een mooie dynamiek. Dat vraagt om moed, zeker wanneer je gevoelens durft te uiten maar het maakt iemand ook krachtig. Dit zorgt voor rust, ruimte en verbinding in een gesprek.

Heldere communicatie begint dus bij jezelf! Zodra jij begrijpt wat jij voelt, denkt en waarneemt kun je de verbinding met andere vergoten. Hoe zorg jij voor een verbinding?