Voel jij je ook meer gewaardeerd wanneer mensen interesse in je tonen, je mening wordt gevraagd of wanneer er echt naar je geluisterd wordt? Dit is precies waarom verbondenheid binnen een organisatie zo van belang is. Normaal gesproken is dit al een lastig vraagstuk voor een werkgever, nu helemaal waarin Corona voor thuiswerken, veel onzekerheid en ontslagen zorgt. Hieronder volgen een aantal tips om in deze hectische situatie, de verbinding tussen jou en je werknemers te versterken.

Regelmatig persoonlijk contact
Zorg ervoor dat je regelmatig in contact bent met jouw werknemers en op de hoogte blijft hoe het met ze gaat. Bel je werknemer met beeld op en ga de diepte in. Stel directe vragen om erachter te komen hoe het echt met deze persoon gaat. Zo maak je het contact persoonlijker en laat je ook zien dat je om hun welzijn geeft. Pak tijdens dit moment ook de kans om te vragen naar hun ambities. Kom erachter of je werknemer blij is op zijn of haar positie en krijg een beeld wat jouw werknemer nog meer in zijn of haar mars heeft.

Creëer wederzijds begrip
Nu thuiswerken de norm is, zijn er maar weinigen die beschikken over een optimale werkplek. Vaak is het hele gezin thuis te vinden en kan dit zorgen voor chaotische en gestreste situaties. Zie erop toe dat zowel jij, als jouw medewerkers begripvol zijn. Als iedereen een beetje rekening zou houden met elkaars situatie, dan heeft dit niet alleen een positief effect op de samenhang binnen het bedrijf, maar versterkt dit ook de kwaliteit van de communicatie met elkaar.

Bezorg je werknemers een verwenpakketje
Wat is er niet leuker dan een pakketje thuis ontvangen met allemaal opbeurende producten? Dit is zeker een manier om je werknemers te motiveren, maar ook zeker te laten zien dat je ze waardeert. Dus ga dit jaar niet alleen voor een kerstpakket, maar verzin een andere reden om je medewerkers te verwennen. Verstuur een borrelpakket of een anderhalve meter pakket, wees creatief en pak je kans om jouw werknemers in de watten te leggen.

Organiseer een online borrel
Nu alleen al de hoeveelheid van contactmomenten gering is, komen de informele gesprekjes ook minder voor. Normaal gesproken maakt iedereen dat loopje naar het koffieapparaat en zijn er verschillende borrels waarin er momenten zijn om jouw persoonlijke ervaringen of interesses met collega’s te delen. Nu dat vandaag de dag niet mogelijk is, is het toch belangrijk om die connectie tussen jouw werknemers aan te moedigen. Gebruik je fantasie en go online!

Een sterke verbinding is dus belangrijk voor elk goedlopend bedrijf. Heb jij nog originele ideeën om de verbinding in jouw bedrijf te versterken of zou jij geholpen willen worden? Laat het ons weten!